فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 43 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خدایار ابیلی، سید حمزه حسنی*، سید محمد صاحبکار خراسانی صفحات 2-27
    تا کنون الگو های مختلفی از زیست بوم نوآوری شکل گرفته است که نواحی نوآوری جدیدترین آن ها است. این نواحی به سرعت در مناطق شهری سراسر دنیا ظاهر شده اند و با ایجاد تحول در نوآوری و اقتصاد منطقه ای توجه اندیشمندان را به خود جلب کرده اند. در ایران نیز مناطقی با عنوان ناحیه نوآوری در حال ظهور است. با این حال، تعداد پژوهش هایی که به ارایه تصویر دقیقی از این مفهوم بپردازد اندک است. پژوهش حاضر با مرور پژوهش های انجام شده، به شناسایی و تبیین مولفه های مفهوم ناحیه نوآوری می پردازد. بدین منظور تعداد 59 پژوهش علمی به روش فرا ترکیب مطالعه شده و مدلی متشکل از چهار مولفه اصلی این مفهوم شامل آثار و پیامد ها، نظریات پشتیبان، کارکردها و بازیگران ارایه شده است. در نهایت به دلالت هایی برای سیاست گذاری نواحی نوآوری در ایران اشاره شده است؛ توجه به نقش دانشگاه ها در ایجاد نهاد مدیریت ناحیه نوآوری، سیاست گذاری در حوزه املاک برای جلب همکاری شرکت های فعال در این حوزه، شناسایی مناطق مستعد از طریق ارزیابی دارایی های شبکه ای منطقه، تسهیل استقرار شرکت های نوپا در اماکن با کاربری مسکونی، تسهیل ایجاد نواحی نوآوری در اطراف دانشگاه ها، و کاهش ریسک ایجاد کسب وکار های نوپا از طریق ایجاد فضای کار اشتراکی و اقامت گاه های موقت از جمله این دلالت ها است.
    کلیدواژگان: اکوسیستم نوآوری، نواحی نوآوری، مناطق نوآوری، رویکرد فراترکیب
  • علیرضا رنجبر*، سید سپهر قاضی نوری، ابوالقاسم سرآبادانی، سید سروش قاضی نوری صفحات 28-51

    مطالعات سیاست نوآوری آمیزه ای گسترده از دیدگاه ها با مبانی فکری مختلف در خصوص چرایی و چگونگی هدایت نوآوری در مسیر مصالح جامعه است. هدف این مقاله شناسایی و توصیف جریان های نظری غالب در طی تحول تاریخی این مطالعات و تبیین وجوه تمایز پاسخ های این جریان ها به پرسش های کلیدی سیاست نوآوری است. به این منظور مجموعه ای از اسناد پژوهشی پراستناد در موضوعات سیاست علم، فناوری و نوآوری از دهه 1950 تا 2020 گردآوری و با روش تحلیل مضامین مورد مطالعه قرار گرفته است. در نتیجه این بررسی و با استخراج مضامین کلیدی از اسناد پژوهشی در مجموع شش نسل از دیدگاه ها در سیاست نوآوری که هر یک در دوره تاریخی متفاوتی ظهور و گسترش یافته اند، معرفی گردید که به ترتیب از نسل اول (دهه 1940) تا ششم (دهه حاضر) عبارت اند از: نسل های سیاست نوآوری خطی؛ ماموریت گرای سنتی؛ هنجاری؛ نظام مند؛ تحول گرا؛ و ماموریت گرای جدید. تحول نظری نسل های سیاست نوآوری نشان می دهد که هم راستا با گسترده تر شدن معنای نوآوری و شناسایی علل بیشتر برای شکست آن، دلایل و توجیهات بیشتری برای نقش آفرینی دولت در جبران شکست نوآوری معرفی شده است. این مطالعه نشان می دهد که براساس بینش های نسل های متاخر مطالعات، دستور کار سیاست نوآوری باید با مشارکت گروه های مختلف اجتماعی، در حوزه های صنعتی و اجتماعی متنوع و با در نظرداشتن هزینه های اجتماعی و محیط زیستی تدوین شود.

    کلیدواژگان: سیاست نوآوری، سیاست نوآوری خطی، سیاست ماموریت گرا، نظام نوآوری، گذار پایدار
  • مهیار سجادیان*، محمد علی فیروزی، احمد پوراحمد صفحات 52-79

    امروزه شهرهای بسیاری در جهان، سعی در سیاستگذاری به منظور تبدیل به شهری هوشمند را دارند. بنابراین، این پژوهش نیز به هدف شناسایی راهکارهای سیاستی پیشران گذار به شهری هوشمند با بهره گیری از واکاوی مولفه های اساسی تحقق این گونه از شهرها، در کلانشهر اهواز به تحقیق پرداخت. بر اساس یافته های تحقیق، 8 مولفه محیط هوشمند، اقتصاد هوشمند، زندگی هوشمند، حکمروایی هوشمند، مردم هوشمند، فناوری اطلاعات و ارتباطات، عوامل جنبی و انعطاف پذیری شهروندان با بهره گیری از روش تحلیل عامل اکتشافی- به عنوان مولفه های موثر در گذار اهواز به شهری هوشمند - شناسایی گردیدند.سپس الگویی از هوشمندسازی کلانشهر اهواز ارایه گردید. بر مبنای این الگو، جهت دستیابی به شهری بهره ور، انسان گرا، سالم، رقابت جو و مبتنی بر توسعه پایدار به هدف نهایی ارتقای کیفیت زندگی؛ در چهارچوب محیط هوشمند، زندگی هوشمند و اقتصاد هوشمند سیاستگذار لازم است که به سه مولفه پیشران و موتور محرکه تحقق شهر هوشمند یعنی مردم، نهاد (حکمروایی هوشمند و بازیگران نهادی) تحقق شهر هوشمند اهواز با مرکزیت سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی توجه خاصی نماید.

    کلیدواژگان: پیشران، سیاستگذاری عمومی، شهر هوشمند، مولفه
  • معصومه صمدی* صفحات 80-107
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی و احصاء خلاء های سیاستی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است. روش پژوهش کیفی از نوع فراترکیب است جامعه تحقیق پزوهش های انجام شده در طول یک دهه از سال 1390 تا 1400 می باشد که تعداد 40 مقاله به طور هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها فیش برداری است که همزمان با فرایند جمع آوری اطلاعات، یافته های حاصله دسته بندی، کدگذاری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصله حاکی از این است که ظرفیت های مغفول سیاسی در سند متمرکز بر عدم باور مندی سیاستگذاران به پدیده تحول، عدم استفاده بهینه از ظرفیت نهادهای فرا قوه ای، ضعف نگاه آینده گرایانه، ضعف پاسخگویی وتعهد به اجرااست.ظرفیت های مغفول اجتماعی متمرکز بر ضعف فرایند گفتمان سازی، توافق جمعی، تعاملات اثر بخش درون دستگاهی و برون دستگاهی است. ظرفیت های مغفول فرهنگی متمرکز بر ضعف پاسداشت فرهنگ ملی، تکثر و تعامل فرهنگی و ضعف سواد فرهنگی ونهایتا ظرفیت های مغفول آموزشی متمرکز برکم توجهی به آموزش همه جانبه و پایدارو کم توجهی به نقش فرد در هویت سازی است. از آن جایی که آشنایی سیاست گذاران و برنامه ریزان با ظرفیت های مغفول سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و نقش تعیین کننده آن ها درموفقیت نظام تعلیم وتربیت درچرخه سیاستگذاری بسیار موثراست، از این رواتخاذ رویکرد جامع و یکپارچه،فاصله گرفتن از نگاه بخشی به ابعاد مختلف تربیت، برخورد متوازن و همه جانبه با کلیه ابعاد حوزه تعلیم و تربیت و حوزه های مغفول لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: احصاء خلاء های سیاستی، سند تحول بنیادین، آموزش و پرورش، فراترکیب
  • میثم جعفری*، رضا سپهوند، سیدنجم الدین موسوی، حجت وحدتی صفحات 108-129

    یکی از مهم ترین چالش های اداره امور عمومی هماهنگی دستگاه های گوناگون در راستای تحقق اهداف ملی و استانی است. خط مشی های توسعه ای نیازمند همگام سازی تلاش ها و تعامل موثر بین دستگاه های اقتصادی در استان ها است. هدف از پژوهش حاضر ارایه چارچوب هماهنگی سیاست-های اقتصادی در سطح استانی است. روش تحقیق کیفی و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد است. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختار یافته استفاده شد و تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش استراوس و کوربین و مدل پارادایمی انجام گرفته است. نمونه گیری به روش نظری و با بهره مندی از تکنیک های هدفمند (قضاوتی) و گلوله برفی (زنجیره ای) صورت پذیرفته که بر مبنای آن 26 مصاحبه با معاونین اسبق و فعلی هماهنگی امور اقتصادی استانداری ها و خبرگان رشته مدیریت و سیاست گذاری عمومی به عمل آمد. نتایج تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها طی فرآیند کدگذاری باز، محوری و انتخابی منجر به ارایه چارچوب هماهنگی سیاست های اقتصادی در سطح استانی بر مبنای نظریه پردازی داده بنیاد شامل 6 بعد و 51 مفهوم و 185 کد گردید. معاونین هماهنگی امور اقتصادی استانداری ها با درک و شناسایی شرایط علی هماهنگی سیاست ها و دستگاه های اقتصادی و بهبود شرایط زمینه ای، می توانند راهبردهایی نظیر قدرت اقناعی، مصوبات شورایی، تعهد به تصمیمات جمعی، خلق ارتباطات اثربخش، فراست سیاسی، الزام بازخورد و ارزیابی منظم را با در نظر گرفتن شرایط مداخله گر اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: معاونت هماهنگی امور اقتصادی، سیاست های اقتصادی، دستگاه های اقتصادی استان ها، استانداری ها
  • احسان تمسکی، حنانه محمدی کنگرانی*، کیومرث اشتریان، ارشک حلی ساز، فرشید نادری صفحات 130-162
    از اصلاحات ارضی که در پی تغییرات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی ایران به اجرا درآمد، به عنوان مهم ترین ماموریت نظام اداری پیش از انقلاب اسلامی و یکی از مهم ترین مسایل حکمرانی محیط زیست ایران در دوران معاصر نام برده می شود. هدف این پژوهش تبیین چگونگی در دستور کار قرار گرفتن برنامه ی اصلاحات ارضی در دهه ی چهل خورشیدی است. با توجه به ماهیت و اهداف این پژوهش، برای انجام آن از شیوه تحلیل کیفی و روش موردکاوی استفاده شد. بر این اساس ابتدا داده های جمع آوری شده از منابع تحقیق در چارچوب نظریه ی جریان های چندگانه کینگدان دسته بندی شدند، سپس بر اساس مفاهیم تیوریک نظریه ی مذکور تجزیه و تحلیل انجام گرفت. این مقاله به تبیین جریان مسایل، جریان سیاسی و جریان سیاست گذاری در شکل دهی به قانون اصلاحات ارضی می پردازد. نتایج نشان می دهد که جریان های سه گانه در عین منفک بودن به لحاظ نظری، به طور کامل مستقل از یکدیگر نیستند. این پژوهش استدلال می کند که نظریه ی کینگدان علی رغم محدودیت ها در تحلیل و تبیین فرایند تصویب قانون اصلاحات ارضی کارا است. در واقع پنجره ی فرصت در پی هم رخدادی جریان های مشکلات ارضی و رابطه ی مالک و زارع، نیرو های سیاسی داخلی و فشارهای بین المللی و فرآیند سیاست گذاری گشوده شده است. پس از آن مسیله در دستور کار حاکمیت قرار گرفته است و کارآفرینان سیاست از فرصت پیش آمده برای تصویب پیشنهاد های خود و تسهیل روند تغییرات استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: ایران، سیاست گذاری، اصلاحات ارضی، تولید کشاورزی، نظریه کینگدان
|
  • Khodayar Abili, Seyed Hamze Hasani *, Seyed Mohammad Sahebkar Pages 2-27
    So far, various models of the innovation ecosystem have been formed, of which the innovation areas are the newest. These areas have emerged rapidly in urban areas around the world and have attracted the attention of researchers by revolutionizing regional innovation and economics. In Iran, this areas are emerging too. However, there are few studies that provide an accurate picture of this concept. The present study, by reviewing the researches, identifies and explains the components of the concept of innovation area. For this purpose, 59 scientific articles have been studied by meta-synthesis method and a model consisting of four main components of this concept including effects and consequences, supporting theories, functions and actors has been presented. Finally, some implications for policy-making in innovation areas in Iran are mentioned; Paying attention to the role of universities in creating an innovation management institution, making policy in the field of real estate to attract the cooperation of companies active in this field, identifying potential areas by evaluating regional network assets, facilitating the establishment of start-ups in residential areas, facilitating the creation of innovation areas and reducing the risk of start-ups by creating co-workplaces and temporary accommodation.
    Keywords: Innovation Ecosystem, Area of Innovation, Innovation District, Meta Synthesis
  • Alireza Ranjbar *, Seyed Sepehr Ghazinoori, Aboalqasem Sarabadany, Seyed Soroush Ghazinoori Pages 28-51

    Innovation policy studies contain a broad mix of approaches with different intellectual foundations on why and how to lead innovation in the interests of society. The purpose of this article is to identify and describe the mainstream theories during the historical evolution of Innovation policy studies and to explain the differences between the responses of these theories to the main questions of innovation policy. In this way, a collection of highly cited research publications on science, technology, and innovation policy from 1950 to 2020 has been studied and thematically analyzed. As the result of this study, by extracting key themes from research publications, six generations of innovation policy introduced, each of them emerged and expanded in a different historical period, and are from the first generation (the 1940s) to the sixth (present decade), respectively: Linear; Traditional mission-oriented; Normative; Systematic; Transformative; And New mission-oriented innovation policy. The theoretical evolution of innovation policy generations shows that along with broadening the meaning of innovation and identifying more reasons for its failure, more reasons and justifications for the government's role in compensating the innovation failures have been introduced. This study shows that based on the insights of recent generations of studies, the innovation policy agenda should be formulated with the participation of different social groups, in various industrial and social fields and considering social and environmental costs.

    Keywords: Innovation Policy, Linear Innovation Policy, Mission Oriented Policy, Innovation system, Sustainable Transition
  • Mahyar Sajadian *, Mohamad Ali Firoozi, Ahmad Pourahmad Pages 52-79

    Many cities around the world today are trying to make policy in order to become a smart city. Therefore, this study aimed to identify the policy strategies driving the transition to a smart city by using the analysis of the basic components of the realization of such cities in the metropolis of Ahvaz. Based on the research findings, 8 components of smart environment, smart economy, smart life, smart governance, smart people, information and communication technology, side factors and flexibility of citizens using exploratory factor analysis method - as effective components in the transition Ahvaz was identified as a smart city. Then, a model of smartening of Ahvaz metropolis was presented. Based on this model, to achieve a productive, humanistic, healthy, competitive and sustainable development city with the ultimate goal of improving the quality of life; In the context of smart environment, smart life and smart economy, policymakers need to pay special attention to the three components of the driving force and engine of the smart city, namely people, institution (smart governance and institutional actors).

    Keywords: drivers, Public Policy, Smart City, component
  • Masoumeh Samadi * Pages 80-107
    The purpose of this study is to identify and enumerate the policy gaps in the document of fundamental change in education.The qualitative research method is meta-combinedThe research population is the researches conducted during a decade from 1390 to 1400 that 40 articles were purposefully selected.The data collection tool is a receipt that was categorized, coded and analyzed at the same time as the data collection process.The findings indicate that the neglected political capacities in the document focus on the policy makers' disbelief in the phenomenon of change.Lack of optimal use of the capacity of supranational institutions,Weak futuristic outlook,Weakness is accountability and commitment to performance.Neglected social capacities focused on the weakness of the discourse-building process,Collective agreement is effective interactions within and outside the system.Neglected cultural capacities focused on the weakness of national culture protection,Cultural pluralism and interactionAnd poor cultural literacyFinally, neglected educational capacities focus on lack of attention to comprehensive and sustainable education and lack of attention to the role of the individual in identity building.Since the familiarity of policy makers and planners with the neglected capacities of the document of fundamental transformation of education and their decisive role in the success of the education system in the policy cycle is very effective,From these narrators, taking a comprehensive and integrated approach,Distancing oneself from a partial view of different dimensions of education,A balanced and comprehensive approach to all aspects of the field of education and neglected fields is necessary.
    Keywords: identification, counting policy gaps, document of fundamental change, education, meta-composition
  • Meysam Jafari *, Reza Sepahvand, Seyyed Najmoddin Mousavi, Hojat Vahdati Pages 108-129

    One of the most important challenges of public administration is the coordination of various institutions in order to achieve national and provincial goals. Development policies require the synchronization of efforts and effective interaction between economic institutions in the provinces. The purpose of this study is to provide a framework for coordinating economic policies at the provincial level. The research method is qualitative and based on the method of grounded theory. Semi-structured interviews were used to collect data and data analysis was performed by Strauss and Corbin method and paradigm model. Sampling was done in a theoretical way using purposeful (judgmental) and snowball (chain) techniques, based on which 26 interviews were conducted with former and current deputy governors' economic affairs coordinators, and management and policy-making experts. The results of analyzing the data obtained from the interviews during the open, axial, and selective coding process led to the Providing a framework for coordinating economic policies at the provincial level based on grounded theory including 6 dimensions, 51 concepts, and 185 codes. By understanding and identifying the causal conditions of coordination of economic policies and institutions and improving the contextual conditions, the deputy governors of economic affairs of the governorates can adopt strategies such as persuasive power, council approvals, commitment to collective decisions, creating effective communication, political acuity, requiring feedback and continuous evaluation by considering the intervening conditions.

    Keywords: Deputy for Economic Affairs Coordination, Economic policies, Provincial Economic institutions, Governorates
  • Ehsan Tamassoki, Hananeh Mohammadi Kangarani *, Kioomars Ashtarian, Holisaz Arashk, Farshid Naderi Pages 130-162
    The land reform that followed the social, economic, and political changes in Iran is the most crucial mission of the administrative system before the Islamic Revolution and one of the most critical issues of environmental governance in Iran in modern times. The purpose of this study is to explain how the land reform program was on the agenda in the 1960s. Due to the nature and objectives of this study, the qualitative analysis method and case study method were used. First, the collected data from research sources were categorized within the framework of Kingdon's multiple stream theory. Analysis was performed based on the theoretical concepts of the theory. This article explains how the stream of issues, political, and policy-making process result in the land reform agenda. The results show that although theoretically separated, the three streams are not entirely independent of each other. This study argues that Kingdan's theory is effective in analyzing and explaining the process of the land reform law, despite its limitations. The window of opportunity has been opened following the co-existence of the current land problems and the owner-farmer relationship, domestic political forces and international pressures, and the policy-making process. Since then, the issue has been on the government's agenda, and political Entrepreneurs have taken the opportunity to approve their proposals and facilitate the change process.
    Keywords: Iran, Policy Making, Land Reform, Agricultural Production, Kingdon', s theory